Pretražite stranicu

Close me
Subota, Listopad 23, 2021
HSUTI / Baza znanja / Aktualnosti

IMG 20210922 102905

Dana 22. rujna 2021. godine u organizaciji HSUTI-a, Filozofskom fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u prostorijama HSUTI-a, održali smo fokus grupu za znanstveno-istraživački projekt »Dobrobit, pripadnost i društvena pravednost« koji je usmjeren na analizu pojma dobrobiti te pitanja koliko i kako na dobrobit utječe društvena pripadnost.

Fokus grupi prisustvovalo je 8 sudionika osoba s invaliditetom iz udruga članica HSUTI-a koji su tom prilikom iznijeli vlastita iskustva i razmišljanja na teme dobrobiti, pripadnosti i društvene pravednosti.

Rezultati empirijskog istraživanja pridonijeti će spoznaji o tome kakva je društvena pripadost specifičnih društvenih skupina, što je o(ne)mogućuje i koliko je važna za njihovu dobrobit.

IMG 20210922 102845

IMG 20210922 104113

IMG 20210922 102855

Ljetni kamp za osobe s invaliditetom 2021
 
242290306 3095130837430300 8086579851300639141 n
 
Uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, HSUTI je od 21.08. do 05.09.2021. godine, u sklopu programa „Socijalizacija, edukacija i rekreacija osoba s invaliditetom“ kojem je cilj prevencija institucionalizacije i povećanja socijalnog uključivanja korisnika, proveo drugu godinu „Ljetnog kampa za osobe s invaliditetom“,
U ovogodišnjem Ljetnom kampu sudjelovale su udruge članice HSUTI iz gradova: Našice, Slavonski Brod, Grubišno Polje, Vinkovci, Sisak, Koprivnica, Kutina, i Trilj.
242226801 3095132457430138 3709111963828935716 n
Ljetni kamp za osobe s invaliditetom, proveden je u HI Hostelu u Zadru za 30 korisnika o kojima je brinulo 8 izvoditelja.
Osim izvoditelja, osigurali smo i usluge vanjskih stručnih suradnika, kao što su psiholog, fizioterapeut, turistički vodič i spasioci.
Predsjednica i djelatnici HSUTI zahvaljuju se svim korisnicima ovogodišnjeg Kampa, kao i svim izvoditeljima i suradnicima, na pruženoj podršci i pomoći.
Galeriju fotografija Ljetnog kampa za OSI 2021 možete pogledati na poveznici: https://photos.app.goo.gl/CCDEopi2AHetqeKL9

Vizual za anketu 1
8. centar znanja za društveni razvoj pokreće proces javnoga zagovaranja za donošenje Zakona o socijalnom stanovanju u RH s ciljem ostvarivanja prava osoba s invaliditetom i drugih skupina u nepovoljnom položaju na primjereno stanovanje.

Ovo istraživanje provodi se u sklopu kampanje “Je li osobama s invaliditetom u RH primjereno stanovanje lutrija?, a koju provodi 13 nacionalnih saveza osoba s invaliditetom uključenih u 8. centar znanja, u okviru Razvojne suradnje u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

Istraživanje ima cilj prikupiti sociodemografske podatke osoba s invaliditetom, kao i njihove stavove vezane za vlastito iskustvo osiguravanja primjerenog stambenog prostora te subjektivne doživljaje potrebe za donošenjem Zakona o socijalnom stanovanju.Upitnik se sastoji od dva dijela: sociodemografskih podataka ispitanika i stavova ispitanika vezanih za socijalno stanovanje.

Podaci dobiveni ovim upitnikom koristit će se isključivo za svrhe ovog istraživanja. Dobiveni odgovori su anonimni i povjerljivi. Anketa služi kao temelj za elektroničku obradu podataka. Ispunjavanjem ankete dajete privolu Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, SOIH, za prikupljanje i obradu svojih podataka u svrhu ispitivanja stavova i potreba ispitanika radi osiguravanja primjerenog stanovanja.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, SOIH, sve će Vaše navedene osobne podatke evidentirati i zaštititi u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka i Općom Uredbom (EU) 2016/679 o zaštiti podataka.

Za gluhe i nagluhe korisnike hrvatskog znakovnog jezika upitnik je prilagođen na HZJ. Iznad svakog pitanja nalazi se video s prilagodbom na HZJ. Nakon videa, u nastavku se nalazi pitanje na koje treba odgovoriti.

Anketni upitnik dostupan je od 8. do 22. rujna 2021. na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/2PhwCZYqkByprBtq7

#primjerenostanovanjenijelutrija

Kampanja „Je li osobama s invaliditetom u RH primjereno stanovanje lutrija?“

Za web stranicu saveza scaled 1

O kampanji

Socijalno stanovanje jedan je od najvažnijih zadataka svake Vlade.

Prikladne politike i mjere koje podupiru odgovarajuće stambeno zbrinjavanje presudne su za uravnoteženje i jačanje gospodarskog razvoja stanovanja kako bi čitavo društvo imalo koristi i kako bi se svima osiguralo pristupačno i primjereno životno okruženje, a osobama s invaliditetom neovisno življenje.

Mjere koje se poduzimaju moraju biti promišljene, konkretne i usmjerene na ostvarivanje prava na stanovanje u razumnom roku. Republika Hrvatska mora osigurati dovoljno resursa i na prvo mjesto staviti potrebe ugroženih i marginaliziranih pojedinaca ili skupina koje žive u nesigurnim uvjetima stanovanja, osobito osobe s invaliditetom.

8. centar znanja zagovara osiguravanje dovoljnog broja primjerenih i pristupačnih socijalnih stanova za zadovoljavanje stambenih potreba svih pojedinaca i skupina koji si stanovanje ne mogu osigurati po tržišnim uvjetima. Također, poziva Vladu RH, regionalne i lokalne vlasti da prepoznaju, podrže i financiraju stambena rješenja za osiguravanje tržišnog i socijalnog stanovanja.

Cilj kampanje:

Donošenje odgovarajućeg pravnog okvira socijalnog stanovanja u Republici Hrvatskoj koji će činiti Zakon o socijalnom stanovanju i Strategija stambene politike RH do 2030.

 

Ne zaboravimo: primjereno stanovanje je ljudsko pravo, a ne imovina kojom se trguje!

#primjerenostanovanjenijelutrija

Kampanju provodi 13 nacionalnih saveza osoba s invaliditetom uključenih u 8. centar znanja, u okviru Razvojne suradnje u području unapređenja kvalitete življenja
osoba s invaliditetom.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH

Hrvatski savez slijepih

Hrvatski savez gluhih i nagluhih

Savez društava multiple skleroze Hrvatske

Savez društava distrofičara Hrvatske

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba „Dodir“

Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara

Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize

Hrvatski savez udruga invalida rada

Hrvatski savez udruga za osobe s intelektualnim teškoćama

Savez udruga za autizam Hrvatske

Savez civilnih invalida rata Hrvatske

mali rgb Okrugli cz logo

240671936 1242744456169555 4148252068903091119 n

U četvrtak, 19. kolovoza 2021. godine održani su Prvi sportski susreti za osobe s invaliditetom u Grubišnom Polju, u sklopu projekta „Rekreacija i sport za nas“ kojeg financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.