Pretražite stranicu

Close me
Utorak, Prosinac 07, 2021
HSUTI / Projekti

„Osobni asistenti“ (2016.– 2019.),  projekt financiran od strane Europske unije, ESF Glavne aktivnosti: Osiguravanje usluga osobne asistencije koja predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima u provođenju aktivnosti svakodnevnoživljenja i samozbrinjavanja. Pružatelji usluge osobne asistencije su osobe u nepovoljnom položaju na tržtu rada.

„Razvojna suradnja u području Centara znanja za društveni razvoj u RH“ (2018.– 2019.), projekt financiran od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

- zajedno sa ostalih 12 Saveza HSUTIje suradna organizacija 8. Centra znanja za podizanje kvalitete života OSI.

U sklopu Centra znanja za društveni razvoj Savez je provodio aktivnosti iz područja: istraživanja i analize javnih politika, prijenosa specifičnih znanja u Republici Hrvatskoj i u zemljama jugoistočne Europe, razvoja društvenih potencijala i zagovaranja pozitivnih društvenih promjena.

 

Popis savez  udruga osoba   s invaliditetom    - 8. Centar   znanja

 •     Hrvatski savez slijepih
 •     Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske
 •     Savez društava multiple skleroze Hrvatske
 •     Hrvatski savegluhih i nagluhih
 •     Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara
 •     Hrvatski savegluhoslijepih osoba “Dodir”
 •     Savez društava distrofičara Hrvatske
 •     Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize
 •     Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida
 •     Savez udruga za autizam Hrvatske
 •     Hrvatski savez udruga invalida rada
 •     Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama
 •     Savez civilnih invalida rata Hrvatske

Zajedno u zajednici“ (2017.-2020.), trogodišnji program financiran od strane Ministarstva socijalne  politike i mladih, danas Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Glavne aktivnosti: Edukacija za roditelje i članove obitelji osoba s invaliditetom o poticanju neovisnosti i socijalnog uključivanja svojih članova obitelji s invaliditetom u društvenu zajednicu; održavanje Ljetnog kampa za osobe s invaliditetom putem kojeg se osobama s invaliditetom tijekom ljeta pruža mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, razvijanja samopouzdanja i neovisnosti te socijalnih kontakata, a njihovim članovima obitelji pružit će se mogućnost za kortenje odmora; Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom članica HSUTI-a o načinima sprječavanja institucionalizacije osoba s invaliditetom, važnosti i mogućnosti njihovog doprinosa istom, uz prezentiranje pozitivnih primjera prakse pružanja izvaninstitucionalnih usluga osobama s invaliditetom u zajednici u kojoj žive.

 

„Vodič kroz zakonske propise o pravima osobas invaliditetom“ (2018. godina), projekt financiran od strane GRADA ZAGREBA – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Osnovna svrha projekta je pridonijeti aktivnomu ključivanjui integriranju osoba s invaliditetom u život zajednice pružanjem konkretne pomoći u ostvarivanju njihovih prava.

Vodič kroz zakonske propise o pravima OSI“  ujedno je i praktični vodič kroz pravne propise za OSI u sažetom obliku, uz pomoć kojeg svaka osoba s invaliditetom može brzo i jednostavno saznati koja su njezina prava obzirom na vrstu invaliditeta i kojoj se instituciji treba obratiti radi ostvarivanja nekog od svojih, Ustavom zajaenih, prava. Novo izdanje Vodiča 2018. sadržava najnovije izmjene i dopune zakonskih propisa koji se odnose na prava osoba s invaliditetom.

 

»Zajedno protiv nasilja« (2018. godina), projekt financiran od strane Zagrebačke županije. Osnovni ciljevi Projekta su informiranje osoba s invaliditetom o zaštiti od nasilja u obitelji te senzibiliziranje javnosti o važnosti prevencije i zajedničkog djelovanja u suzbijanju nasilja u obitelji osoba s invaliditetom. Projekt je sadržavao aktivnosti izrade edukativnih brošura s informacijama o zaštiti od nasilja u obitelji te tribinu na temu Nasilje u obitelji i osobe s invaliditetom. HSUTI je Tribinom prenio specifična znanja skrenuvši pozornost na posebno ranjivu skupinu žrtava nasilja – osobe s invaliditetom, koje osim u obitelji, nasilje doživljavaju i u institucionalnom te socijalnom okruženju. Sudionici Tribine okupili su se s ciljem informiranja osoba s invaliditetom o zaštiti od nasilja u obitelji, pri čemu su upozorili javnost kako je problematika nasilja u obitelji osoba s invaliditetom nedovoljno istražen i prepoznat problem. Pored navedenog, govorilo se i o djelovanju resornih institucija i stručnjaka u području zaštite osoba s invaliditetom od nasilja u obitelji, statističkim pokazateljima, dosezima znanstvenih istraživanja, te normativnom reguliranju nasilja u obitelji.